Blog Ekipa delavnic “Hitro, zeleno in pošteno – kuhanje!” – kdo smo?

Ekipa delavnic “Hitro, zeleno in pošteno – kuhanje!” – kdo smo?

Tim, ki oblikuje, snuje in kroji projekt Študent kuha hitro, zeleno in pošteno, enega mnogih projektov Zavoda Voluntariat, del katerega so delavnice, je skupina mladih, ki želi spodbuditi druge mlade, ki navadno nimajo veliko časa ali denarja, k zdravemu kuhanju, prehranjevanju in razmišljanju. Naša naloga je organizirati štiri delavnice in zaključni dogodek, na katerih se mladi lahko naučimo kuhanja zdravih in okusnih jedi ter podučimo o trenutnih okoljskih in zdravstvenih težavah, s katerimi se naša družba srečuje, ter se ob tem zabavamo.

Da bi dobili celostno sliko o tem, kaj počnemo, se sprehodimo do samih začetkov. Član naše skupine se je želel naučiti kuhanja in utrnila se mu je zanimiva misel, kako bi bilo, ko bi obstajale brezplačne kuharske delavnice, namenjene prav takšnim kot je on, s pomočjo katerih bi vpeljali zdravo in preprosto kuhanje v svoj vsakdan. Ko smo se tudi drugi strinjali z idejo za zasnovo takšnih delavnic, smo z obilo pomoči timskega vodje oddali prijavo z nadrobno razdelano idejo na prvem prijavnem roku Evropske solidarnostne enote. Program podpira Evropska unija in namen te iniciative je usvariti finančne in družbene priložnosti za mlade, da lahko delujejo na projektih, namenjenih dobrobiti celotne družbe.

Projekt je odobrila slovenska nacionalna agencija MOVIT in takoj po njegovem sprejetju smo se lotili implementiranja – besede smo pričeli pretvarjati v prakso. Med pisanjem projekta smo si razdelili naloge, tako da je delo ob pričetku hitreje in gladko steklo. Najprej smo morali poiskati prostor za izvedbo štirih kuharskih delavnic, stopili smo v stik s kuharjem, s katerim smo želeli sodelovati, saj je bil deloma odgovoren za oblikovanje ideje projekta. Tibor Rep, eden najbolj ustvarjalnih ljudi, kar smo jih srečali, je tako kuhar kot podjetnik ter znan po svojih kuharskih delavnicah za otroke in jedeh iz svežih, domačih sestavin. Prav tako smo se dogovarjali glede tem, ki jih želimo pokrivati na naših delavnicah, kako bomo izvajali promocijo, kdo bodo naši dobavitelji in drugi, pomembni pri organizaciji.

Odločili smo se, da bo posamezna delavnica trajala približno dve uri in se bo pričela s predavanjem in diskusijo na temo zdravja in okolja, saj je pomemben poudarek našega projekta zeleno mišljenje in delovanje. Po tem nas bo kuhar Tibor Rep seznanil s svojimi recepti in razdelil v manjše skupine, da se skupaj naučimo kuhati in se ob tem še zabavamo. Pripravili smo tudi kratke spoznavne aktivnosti, povezane s hrano, da se med kuhanjem lahko še bolj povežemo in posledično lažje sodelujemo.

Pogosto smo se srečevali, da smo preverili, kaj smo že naredili in kaj še moramo. Naredili smo zapisnik vsakega sestanka in snuli nove ideje. Po potrditvi sodelovanja z našimi partnerji smo na Facebooku objavili dogodek in poziv ter začeli zbirati prijave. Takrat se je šele pričela “zabava,” ko smo pričeli spoznavati, kaj pomeni projekt na papirju in kako je vedno drugačen v realnosti. Po prvi delavnici smo se veliko naučili na svojih napakah, videli, koliko je vsak od nas prispeval k projektu, kaj moramo izboljšati, a tudi, kako dobro smo opravili nalogo in lahko s ponosom rečemo, da je bila uspešna.

Sedaj nas čaka organizacija še zadnje delavnice in priprava na zaključni dogodek, ki bo predvidoma potekal v okviru odprte kuhinje meseca junija. Izboljšujemo se, izboljšujemo tudi delo v skupini, tako da lahko vse bolje organiziramo delavnice. Kljub temu da to delamo prostovoljno, se lahko na ta način ogromno naučimo o delu v organizaciji, kar nam bo prav prišlo tudi v prihodnje, pa še naučili smo se, kako lahko pomagamo izboljšati okolje z zelenim načinom razmišljanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *